Bouw gestart van hotel- en appartementencomplex La Réserve in Knokke

La Reserve Promotions nv en La Reserve Invest nv legden zopas samen met de Knokse burgervader Leopold Lippens de eerste steen van het nieuwe vastgoedproject La Réserve in Knokke. Het is een prestigieus project met 150 luxeappartementen en een vijfsterrenhotel. De gigantische bouwput op de site van het oude hotel La Réserve is reeds voor de helft uitgegraven en de eerste paden zijn tot 14 m diep geheid. Met dit prestigieuze vastgoedproject krijgt Knokke er 35.000 m² woonoppervlakte bij. Door o.m. de hoge bouwgrondprijs, de unieke locatie en de hoge afwerkingsgraad van de appartementen en het hotel is dit één van de belangrijkste investeringen aan de kust. De ruwbouw wordt uitgevoerd door de thv van Wellen – MBG.

De woonzone ten oosten van het hotel krijgt 71 moderne appartementen en zal volgens de voorliggende plannen volledig klaar zijn tegen november 2011. Zowat één derde van de appartementen in deze woonzone is al verkocht of gereserveerd. Het duurste is reeds verkocht, het goedkoopste nog niet. Goedkoop is hier relatief: vanaf ongeveer 750.000 EUR. Het duurste appartement, aan het Zegemeer, begint aan 2,5 miljoen EUR. Bewoners van de appartementen zullen kunnen genieten van hotelfaciliteiten zoals het wellness-center met fitnessruimte en zwembad, de restaurants, de hotelbar en mogelijk de schoonmaak. De gelijkvloerse appartementen hebben elk een private tuin. De tuinen zullen collectief onderhouden worden.

Bouwteam

La Reserve Promotions nv is projectontwikkelaar van de appartementen, en La Reserve Invest nv is projectontwikkelaar van het hotel. La Réserve wordt evenwel een totaalproject, waar de appartementen en het hotel architecturaal als één geheel beschouwd worden. Beide werden ontworpen door EL architects uit Kortrijk, dat eerder reeds de plannen tekende van o.m. de projecten Finis Terrae aan de Zwinlaan (ook door Van Wellen) en Nid Clair aan de Bergdreef in Knokke-Heist, het appartementencomplex Asterie op de zeedijk in Nieuwpoort, het New Large Park in Zeebrugge en de kantoren van Koceram in Kortrijk. La Reserve Promotions heeft drie aandeelhouders: Projectontwikkeling Van Wellen nv (CFE), Aline Bis nv (Jos & Louis Van Wellen en de familie Van Maercke van de gelijknamige industriebouwers) en de OBS Group nv met Otreco nv, Aclagro Projects nv en de familie Sioen.

Planning

Het bouwklaar maken van het terrein startte in december van vorig jaar, kort nadat de bouwvergunning definitief werd. De afbraak van het oude hotel (in april van 2008) en het plaatsen van de beschoeiingswand en het graven van de bouwput voor o.m. de ondergrondse parkeerplaatsen, verliepen zonder problemen. De bouwwerken zijn opgedeeld in twee zones.

De eerste zone omvat de bouw van 71 appartementen ten oosten van het hotel en het hotel zelf. Het hotel, met zwembad op de bovenste verdieping, wordt als eerste afgewerkt. De ruwbouw van het hotel (zes bovengrondse verdiepingen) en de eerste appartementen moet tegen december 2010 klaar zijn. De streefdatum voor de officiële opening van het hotel is Pasen 2011. De eerste appartementen zullen klaar zijn in mei 2011 en het einde van deze bouwfase is voorzien voor november 2011. De funderingswerken voor de tweede woonzone, ten westen van het hotel, starten in november 2010. Een einddatum werd nog niet vastgelegd. Dit projectonderdeel omvat de bouw van 79 appartementen. 

De appartementen bieden een maximum aan luxe, met oppervlaktes van 120 tot 250 m², met terrassen tot 50 m², ondergrondse garageboxen voor 530 wagens, private fietsenstallingen en 60 autostaanplaatsen. Als je de terrassen meetelt, beslaan de appartementen samen 34.750 m². Dankzij de ruime inkomhallen, de zuidelijke oriëntatie van de gebouwen en de stijlvolle afwerking van de appartementen wordt in het totale project een sfeer gecreëerd van verfijning, licht en ruimte; La Reserve Promotions garandeert de eigenaar een appartement binnen een project met een hedendaagse architectuur, ingericht met volledig uitgeruste keuken, badkamers en vloerbekleding volgens de wensen van de eigenaar, gekozen bij vaste partners. Er worden geen casco-appartementen verkocht. De verkoop van de appartementen is gestart in december 2008 en intussen heeft één derde van de appartementen in woonzone oost al een eigenaar.

Het project wordt beheerd door een groep van gespecialiseerde vastgoedondernemers en aannemers. Ontwikkelaar en bouwheer van het appartementenproject is La Reserve Promotions, dat ook instaat voor de verkoop van de appartementen. La Reserve Invest (LRI) is eigenaar, bouwheer en uitbater van het nieuwe hotel. De bouwgronden voor het appartementenproject zijn eigendom van de Compagnie Het Zoute die een opstalrecht verleende aan La Reserve Promotions nv.

Voor het appartementenproject blijven de uitvoering van de technieken en de afwerking volledig in handen van La Reserve Promotions, dat de verschillende gespecialiseerde ondernemers zal coördineren. De onderaannemers worden deze en volgende maand aangeduid. Voor de keukens kunnen de kopers alvast kiezen uit het aanbod van Obumex, Woonproject en Cesar Cant, voor het sanitair kunnen ze tercht bij Sax Sanitair. De afwerking en de technieken voor het hotel worden gecoördineerd door LRI. Het hotel omvat 13.375 m² vloeroppervlakte en krijgt 110 kamers en vergaderzalen met een oppervlakte van 500 m². Voor het bepalen van de kleur en de bekleding van de kamers werden drie testkamers ingericht.

Zegemeer

De projectontwikkelaars zullen het Zegemeer overdragen aan de gemeente. Dat belooft in ‘ruil’ dat het een meer blijft, want op het Gewestplan stond het meer nog ingekleurd als bouwgrond. Panamarenko is nog volop bezig met de bouw van zijn ‘wuivende krabben’ voor het meer. Het koperen kunstwerk zal vermoedelijk al een tijdje klaar zijn als het bij de opening van het hotel officieel ingehuldigd wordt. Het wandelpad rond het Zegemeer wordt doorgetrokken aan de achterkant van het hotel, wat vroeger niet het geval was. Het hotel krijgt daardoor twee ‘ingangen’. Een deel van de oevers van het meer worden hertekend. – FVDL