Hotel La Réserve krijgt tweede leven

La Réserve is een bekend begrip in Knokke. Dit hotel bestaat al sinds 1949 en staat bekend als een van de chicste verblijfplaatsen van de kuststad. Omdat het gebouw na vele decennia niet meer voldeed aan de eisen en normen van deze tijd, maakte men het in 2007 met de grond gelijk. Nu bouwt men het vijfsterrenhotel opnieuw op, samen met twee aanpalende appartementsgebouwen. Het project ging officieel van start op 5 maart en wordt een toonbeeld van hedendaagse grandeur.

Koudebruggen

La Réserve is een naam als een klok langs de Belgische kust. Doorheen zijn bestaan heeft het hotel altijd synoniem gestaan voor een ongeëvenaarde klasse. Het luisterrijke interieur, de kwaliteit van het restaurant, maar ook de reeks van beroemde gasten zoals Edith Piaf en Frank Sinatra zorgen voor een grootse status. Het hotel bleef altijd goed draaien, maar omstreeks de eeuwwisseling werd duidelijk dat het gebouw niet meer voldeed aan de hedendaagse comforteisen en normen op het vlak van energieverbruik. Het bestaande ontwerp stond bol van de koudebruggen en bovendien waren de ruimtes te laag voor valse plafonds, waardoor nieuwe systemen nauwelijks gerealiseerd konden worden. Een renovatie kon daarom niet. Een afbraak en complexe wederopbouw drongen zich op.

De eigenaar, bouwheer en uitbater van het nieuwe hotel, dat de deuren opent in april 2011, is La Réserve Invest. Aan het hoofd staan Eddy Walraevens en Martine Van Thillo. Zij hebben beiden een ruime ervaring in de hotelsector en werkten het nieuwe concept uit in samenwerking met architect Luc Declercq van EL architects. De grote lijnen daarvan zijn hedendaags design, architecturale grandeur en een ecologische werking.

Imposante hal

De huidige plannen tonen een complex met zeven bouwlagen waarbij het hotel langs weerszijden geflankeerd wordt door L-vormige appartementsgebouwen. Dit vastgoedaspect van het totaalproject wordt leven ingeblazen door bouwpromotor La Réserve Promotions. Tegen 2011 moet de woonzone ten oosten van het hotel gebruiksklaar zijn, terwijl het hotel zelf in april van dat jaar de deuren opent.

“Beide projecten zullen in de praktijk in elkaar overvloeien”, zegt Eddy Walraevens. “Zo zullen de appartementbewoners een beroep kunnen doen op de vele faciliteiten van het hotel: restaurant, hotelbar, wellnessfaciliteiten, noem maar op. Daarnaast hebben beide projecten natuurlijk ook architecturaal veel met elkaar gemeen. De gebouwen zelf hebben een basisstructuur uit beton, staal en glas. Ook de gevelsteen, de dakbekleding, het buitenschrijnwerk … zijn stuk voor stuk homogeen.”

Anderzijds contrasteert de globale structuur van het hotel wel sterk met de appartementen. Opvallend zijn de twee rechthoekige beuken met daartussenin een grote glazen doorsteek. “Deze imposante hal, met een breedte en hoogte van tien meter, stelt de straatzijde visueel in verbinding met het achterliggende Zegemeer”, aldus architect Luc Declercq. “Ze fungeert ook als centrale circulatiezone tussen de twee kamerblokken en omvat talrijke commerciële functies.

Je vindt er niet enkel restaurants en een hotelbar, maar ook een schoonheidssalon, een kapsalon, een vinotheek, een traiteur, … Onder deze hal, half verzonken onder het maaiveld, ligt een 500 m² grote, multifunctionele vergaderzaal voor seminaries. Die zal het management desgewenst ook kunnen opdelen in verschillende kleinere zalen.”

Dubbele functie

Op het allerhoogste niveau bevinden zich alle technieken voor verwarming en koeling, net zoals de installaties voor het zwembad en de wellnessruimtes die zich op de verdieping eronder bevinden. Alle overige niveaus zijn gevuld met gastenkamers van diverse groottes. “Elke kamer is minimum 40 m² groot, met daarbij nog een badkamer van 12 m² die telkens over zowel een bad als een inloopdouche beschikt. De grootste suite wordt 90 m² groot, aangevuld met 45 m² terrasoppervlakte.”

Begin april werd bekendgemaakt dat Ilse De Meulemeester zal instaan voor de inrichting van het hotel. Samen met haar team van interieurarchitecten zal ze naast de kamers ook de drie restaurants, de bars en de andere ruimtes onder handen nemen. Het is nu al duidelijk dat marmer, parket en blauwe hardsteen een belangrijke rol zullen spelen in het interieur.

“De inrichting moet aanleunen bij de dubbele functie van het hotel”, zegt Martine Van Thillo. “Tijdens de weekdagen doet het vooral dienst als zakelijk centrum, terwijl er in het weekend vooral toeristen over de vloer komen. Het interieur zal dus het midden houden tussen functioneel en decoratief.”

Doorgedreven ecologisch

Qua technieken trekt La Réserve volop de kaart van de ecologie. “We hielden op diverse vlakken rekening met het energieverbruik”, licht Eddy Walraevens toe. Zo passen we doorheen het ganse gebouw uitsluitend led-verlichting toe. Die verlichting werkt op een zeer laag voltage en is daardoor zeer zuinig in verbruik. Daarnaast zullen alle keukens uitgerust worden met inductiekookplaten, wat een aanzienlijk verschil oplevert met werken op gas.”

“Verwarmen gebeurt via warmtepompen, systemen die warmte onttrekken aan de natuurlijke omgeving. In de kamers zelf is er sprake van vaste temperaturen, waarbij de gast zelf kan kiezen voor enkele graden meer of minder. Verder letten we ook sterk op het waterverbruik door regenwater te gebruiken voor de toiletten en de wasserij. We houden nog de mogelijkheid open voor de installatie van zonnepanelen op het dak. Momenteel is dat niet in het ontwerp opgenomen, maar we houden deze optie open naar de toekomst toe. Met de huidige technieken rekenen we alvast op een energiewinst van zo’n 80% in vergelijking met het vorige hotel.”

Technische fiche

La Réserve Invest, Knokke-Heist

Architect: EL architects, Kortrijk

Hoofdaannemer: Aannemingen Van Wellen (Kapellen) en MBG (Antwerpen)

Aarding: Cebeo, Wilrijk

Beschoeiingswerken: Fontec, Brussel

Boorwerken – Zaagwerken – Chemisch verankeren van beton: R.N.B., Brecht

Bronbemaling: GM Consulting, Houthalen

Grondwerken: Aclagro, Gent

Leveren beton: Delaere Stortbeton, Ruddervoorde

Leveren en plaatsen staalprofielen: Matco Metal, Kluisbergen

Leveren predallen: Verhelst Bouwmaterialen, Oudenburg

Leveren premuren: Kerkstoel 2000+, Grobbendonk

Leveren welfsels en voorgespannen balken: Structo, Brugge

Polieren van beton: Delporte, Komen

Prefab liftput: Furnibo, Veurne

Schieten palen: Robuco, Buggenhout

Uitvoeren van paalfunderingen: De Waal Palen, Lokeren

Verhuur mobiele kranen / assisten: Verhelst Aannemingen, Oudenburg