Op de Werf - Zilvertorens Kortrijk en Oostrozebeke

Aan de Veemarkt, in hartje Kortrijk, worden momenteel de eerste appartementen opgeleverd van 'De Zilvertorens'. Intussen is ook de binneninrichting aan de gang van het gelijknamige project in Oostrozebeke. Deze projecten zijn de eerste in een reeks appartementsgebouwen die een gloednieuw woonconcept aanbieden. Volgende zomer wordt een complex in Oostrozebeke opgeleverd en er staan nog meer projecten op stapel. Architect Luc Declercq van EL Architects en Valérie Dujardyn van bouwheer 'De Zilvertorens' geven tekst en uitleg.

"In nauwe samenwerking met de bouwheer hebben we een nieuwe woonvorm bedacht", vertelt architect Luc Declercq. 'De Zilvertorens' is immers een project rond levenslang wonen. Door de vergrijzing weegt de druk op de sociale zekerheid steeds zwaarder. Zorgcentra en serviceflats kampen met een tekort aan bedden, waardoor er in Vlaanderen vandaag 60 000 mensen op een wachtlijst staan." Valerie Dujardyn, verantwoordelijke voor de commerciele dienst van 'De Zilvertorens', vult aan: "De meeste zestigers van vandaag voelen zich nog te jong voor bijvoorbeeld een serviceflat. Die mensen hebben nog steeds een sociaal en actief leven, maar sommige ouderdomskwaaltjes kunnen al eens de kop op steken. Bovendien willen deze mensen ook aan de toekomst denken. Ze verwachten meer van hun woon- en leefcomfort dan de ouderen van vroeger. Voor die mensen hebben we een tussenvorm bedacht, waarbij ze tegelijk hun zelfstandigheid en de nodige privacy behouden."

Flexibel

De appartementen van de Zilvertorens zijn modern, comfortabel en aangepast aan de noden van mensen die iets minder goed ter been zijn, maar dan op een subtiele manier. Luc Declercq: "De appartementen zijn rolstoelvriendelijk, dankzij de brede gangen en deuren. Daarnaast bevinden alle stopcontacten zich op dezelfde hoogte als de schakelaars en zijn de sloten van de deuren boven de klinken geplaatst. Ook de terrassen zijn toegankelijk voor rolwagens, wat overigens een technisch huzarenstukje was. In elk appartement zijn onder meer de badkamer en de keuken overigens blijven. Elk appartementsgebouw uit deze reeks bevindt zich dicht bij het centrum van de gemeente. Zo kunnen de bewoners nog steeds deelnemen aan het sociale leven. Het is zeer belangrijk dat deze mensen zich niet geïsoleerd voelen."

Alarmeringsdienst

In 'De Zilvertorens' is ook een beperkte vorm van zorgverstrekking voorzien. "Hiervoor werken we samen met een externe partner, namelijk de Christelijke Mutualiteit", vertelt Valerie Dujardyn. "Wij zijn namelijk bouwheren, geen zorgverstrekkers. Een zorgmakelaar van CM maakt van elke bewoner een dossier op en fungeert als een vertrouwenspersoon bij wie ze steeds terecht kunnen. Hij heeft regelmatig contact met de bewoners en werkt drempelverlagend voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen bewoners beroep doen op allerhande zorg- en dienstverlening op maat en op vraag, zoals bijvoorbeeld een apotheek aan huis, een traiteurdienst, medische zorgen aan huis ... Er is echter geen permanente bemanning, deels ook om de kosten te drukken. Wei is er een alarmeringsdienst, waardoor bewoners 24 uur op 24 uur makkelijk de noodcentrale kunnen bereiken." Bij de Kortrijkse 'Zilvertorens' is op het gelijkvloers een handelszaak te vinden, maar deze ontbreekt in Oostrozebeke en de andere op stapel staande projecten. Veel heeft te maken met het feit dat Zilvertorens Kortrijk zich midden in het centrum van de stad bevindt, vlak naast het winkelcentrum 'K-in-Kortrijk'. "Het was een uitdaging om het project in te passen naast de toren van Robbrecht & Daem", legt Luc Declercq uit. "We kozen voor een speelse, niet te bruuske overgang." De 'Zilvertorens' in Oostrozebeke beschikken over een ander voordeel. Elk appartement is uitgerust met een groot woonterras met zicht op het nieuw aangelegde stadspark en de pittoreske Mandelvallei. De terrassen worden van elkaar gescheiden door een samenspel van zwarte en witte elementen in de gevel. De appartementen op het gelijkvloers beschikken zelfs over een eigen groene tuin, waar in het centrum van Kortrijk uiteraard geen plaats voor is. Desondanks liggen ook de handelszaken van het centrum van Oostrozebeke vlakbij. Dit gebouw is ook een stuk minder hoog dan het project in Kortrijk, om naadloos aan te sluiten bij de meer landelijke omgeving.

Typische, moderne stijl

Maar ondanks die verschillen is er duidelijk een gelijkaardige stijl die de twee 'Zilvertorens'-projecten met elkaar verbindt. De architectuur van de projecten is eigentijds en modern, niet wat men zich zou voorstellen bij een zorgcentrum of een serviceappartementsgebouw. "Voor de afwerking van de 'Zilvertorens'-projecten kozen we vooral voor materialen uit de streek, zoals baksteen", gaat architect Luc Declercq verder. "We werken binnen een kleurenpalet dat mensen herkennen uit de omgeving. Het geeft het gebouw een groter gevoel van authenticiteit en op die manier voelt het aan als een thuis en niet als een instelling. Elk 'Zilvertorens'-project is te herkennen aan een typische stijl, zonder dat de appartementsgebouwen kopieën van elkaar zijn." Volgens Valerie Dujardyn zijn de projecten van 'De Zilvertorens' bedoeld voor een breed marktsegment: "Ook hier hebben we onderzoek naar gedaan en het bleek dat hier het meeste vraag naar is. Betaalbaar wonen is vandaag zeer belangrijk." Een deel van het gelijkvloers van het project in Kortrijk wordt gebruikt als winkelruimte, maar dit zal volgens onze gesprekspartners niet altijd het geval zijn bij de andere vestigingen van 'De Zilvertorens'.

Groendak

Op het vlak van energiezuinigheid voldoen de projecten van 'De Zilvertorens' aan de moderne reglementeringen. "We streven naar een 'cradle to cradle'-idee", legt Luc Declercq uit. "Dit realiseren we door zoveel mogelijk met recycleerbare en herbruikbare materialen te werken. Ook is de isolatie van het glas zeer belangrijk." "Toch kozen we hier niet voor passiefbouw", vult Valerie Dujardyn aan. "Opnieuw heeft het veel met de kostprijs te maken. We hebben het gevoel dat de markt hier niet klaar voor is." Opvallend aan 'De Zilvertorens' in Kortrijk is het groendak. "Dat groendak is er vooral om de waterhuishouding te regelen", vertelt Luc Declercq. "Een groendak zorgt er immers voor dat het regenwater minder snel doorsijpelt en dat de leidingen niet worden overbel