Palace wijkt voor Zilvertorens

47 flats in uniek bouwproject naast megawinkelcentrum K

KORTRIJK – Parking Palace aan de Veemarkt in Kortrijk krijgt eindelijk een nieuwe toekomst. Het lelijke gebouw ruimt plaats voor De Zilvertorens. Het unieke bouwproject, palend aan het megawinkelcentrum K, omvat 47 flats. “We bieden er levenslang wonen aan voor senioren,” zegt bouwheer Kurt Dujardyn.

Vastgoedpromotor Foruminvest riep enkele jaren geleden samen met het stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) een pandenfonds in het leven om de buurten rond het megawinkelcentrum K te verfraaien. In dat kader kocht het SOK bijna drie jaar geleden het leegstaande parkeergebouw Palace aan de Stompaertshoek. De architecturale miskleun is nu doorverkocht aan projectontwikkelaar Immobilia uit Knokke-Heist. “De sloop van Palace start in januari, alle vergunningen zijn binnen”, zegt Kurt Dujardyn. “Het parkeergebouw wijkt voor De Zilvertorens. Het project omvat 47 flats in twee torens met daaronder een sokkel vol winkels en burelen. Welke handelaars al ingetekend hebben staat nog niet vast, maar één van de kanshebbers is alvast Sea & Ski, de sportwinkel die nu nog op de Veemarkt zit. Eind 2011 moeten de eerste flats instapklaar zijn.”

Betaalbaar

De Zilvertorens, in de schaduw van de winkel- en woontoren van K op de kop van de Veemarkt, is niet zomaar het zoveelste flatgebouw. Aan het ontwerp ging een studie van vijf jaar vooraf. “We bieden levenslang wonen voor senioren aan”, zegt Dujardyn. “Wie bij ons een flat koopt, moet bij het ouder worden niet verhuizen naar een serviceflat of een rust- en verzorgingstehuis, maar blijft hier, als het ware tot aan zijn of haar overlijden. Dat komt omdat onze flats aanpasbaar zijn naargelang de omstandigheden en er altijd een verplegend team stand-by is. We hanteren betaalbare prijzen. De flats kosten tussen 175.000 en 195.000 euro.”

Het project is nog vrij onbekend, maar toch loopt de voorverkoop al als een trein. Van de 47 flats zijn er al 16 verkocht. Opmerkelijk omdat Immobilia nog maar pas een kantoor heeft geopend op de Veemarkt, naast café Pinocchio. “Dat komt deels omdat de wachtlijsten voor gewone serviceflats en rusthuizen enorm lang aan het worden zijn en er anderzijds de komende vijf jaar maar liefst 500.000 mensen op pensioen gaan in Vlaanderen,” legt Dujardyn uit. “We bieden een oplossing vanuit private hoek. Verder hebben senioren recht op een topligging in het centrum van de stad, wat voor De Zilvertorens zeker het geval is. De toekomstige bewoners zullen hier niet in een isolement belanden. Je hebt straks de winkels in shopping K, terwijl er een ruime parking is onder de Veemarkt. Ook een vlot openbaar vervoer is verzekerd, want op twintig meter komt een nieuw busplatform. Verder zorgen we zelf voor private parkeerplaatsen aan het flatgebouw” aldus Dujardyn, die niet wil vrijgeven hoeveel de bouw kost.

De Zonnewijzer ondersteunt bewoners

De manier van werken in De Zilvertorens is uniek. “We hebben het niet over ziekenhuiskamers, maar over luxueuze appartementen”, vertelt Kurt Dujardyn.

“Gangen en liften zijn aangepast aan rolstoelgebruikers en noodinterventies met brancards, terwijl overal met de elektrische glijdeuren wordt gewerkt. Er zijn geen drempels in de flats, met allerlei snufjes. Zo werken de lichten met bewegingssensoren, terwijl de keuken aanpasbaar is. Onderkasten kunnen weggenomen worden om het kookblad te laten zakken voor rolstoelgebruikers. In de badkamers is er een inloopdouche met aangepaste stoel. In elk appartement bevinden zich alarmknoppen en –koorden. Na dertig seconden wordt de bewoner toegesproken via de intercom, terwijl binnen de vijf minuten een interventieteam de flat betreedt. Er wordt samengewerkt met het nabijgelegen dienstencentrum De Zonnewijzer. Verder kunnen senioren een beroep doen op allerlei comfortdiensten.”

“Bij ons is er geen dagvergoeding. De bewoners bepalen zelf hun zorgfactuur. Bovendien hoeven senioren niet onmiddellijk in hun flat in De Zilvertorens te wonen. De flat kan eerst enkele jaren verhuurd worden aan derden als een soort investering”, aldus Kurt Dujardyn.

Info: www.zilvertorens.be