People & Knokke: Architect Luc Declercq

Waarom vestigde u zich in Knokke ?

De kust heeft eigenlijk al mijn volledige leven bepaald. Als kind verbleef ik alle vakantieperiodes aan de kust, eerst in Westende, later in Knokke. Sinds 30 jaar geniet ik van het zalige leven in Knokke. Ook professioneel liggen mijn activiteiten voor de helft aan de Belgische kust. Het was voor mij dan ook meer dan logisch om hier een vaste stek te kiezen.

Ik heb uiteindelijk voor Knokke gekozen omdat je hier alles van een grootstad zoals mode, restaurants, kunst en cultuur terug vindt op kleine schaal.

Wat ontbreekt er in Knokke om het voor u perfect te maken ?

Van hetgeen nog ontbreekt wordt werk gemaakt, zijnde een openbaar zwembad en een flagshiphotel met congresfaciliteiten.

Mogen we hopen dat het casino, La Réserve en de infrastructuur van Duinenwater er nu zo snel mogelijk komen.

Wat is er voor u een ultiem typerend “Knokke-Hoekje” ?

Er zijn zoveel hoekjes en plaatsen die Knokke maken tot wat het op vandaag is. Iedere deelgemeente heeft er zijn charmes en zijn eigenheid zodat het moeilijk wordt om er mijn favoriet plekje uit te halen.

Als ik er toch eentje moet kiezen dan is dat voor mij de “put 19” omdat ik er vele mensen tegen kom die zorgen dat Knokke leeft. Dit alles onder het kritische oor van Patrick.

Welke persoon straalt voor u een en al Knokke uit ?

Knokke zoals het is, is het resultaat van teamwork waarbij vele mensen, professionelen, ervoor zorgen dat geen ondoordachte beslissingen worden genomen. Dit Knokke wordt op een eenduidige manier geleid door zijn College van Burgemeester en Schepenen, waarbij Burgemeester Graaf Leopold Lippens het imago van Knokke is en bepaalt.

U krijgt vrienden op bezoek, waar moeten ze absoluut heen ?

Allereerst zou ik hen meenemen voor een fietstocht over het hele grondgebied van Knokke om hen alle mooie plekjes te tonen van het Zwin, over de polders van Westkapelle naar Ramskapelle, Heist, de duinen van Duinbergen, het commerciële centrum van Knokke en Het Zoute.

In de zomer zou ik één van de vele beachclubs aanraden voor een aperitief om daarna te gaan dineren in één van de leuke restaurants van Knokke zoals Charl’s, De Snippe, La Sapinière, Boudin Sauvage, Le Coup Vert …

De avond zou ik afsluiten in de “Zuri”, een dicotheek die voor mij naar concept en design er één van wereldklasse is.

Is er plaats voor Knokke tussen de andere (inter)nationale badsteden ?

Knokke is in vergelijking met alle andere badsteden uniek waardoor Knokke voor mij niet tussen andere badsteden moet geplaatst worden. Het is een badstad waar toerisme en dagelijks verblijf hand in hand gaan het hele jaar door. Zelfs met die pieken van Pasen en 15 augustus is Knokke perfect leefbaar voor alle inwoners en toeristen. Dit kan van de meeste nationale en internationale badsteden niet gezegd worden die bij laag seizoen vaak een desolate indruk wekken. Knokke staat er niet tussen, maar erboven.

Voor welk evenement in Knokke maakt u tijd vrij in uw agenda ?

Als kunstliefhebber is voor mij de “Nacht van het Zoute” mijn favoriet. De vernissages in de diverse galerijen zijn van een ongekend niveau waardoor Knokke naast Londen en New York kan staan die dag. Daarna zijn de party’s van galerij De Brock en galerij Guy Pieters echt top, je loopt er werkelijk iedereen tegen het lijf.

Wat is uw favoriete vrijetijdsbesteding in Knokke ?

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is op zondag een fietstocht maken met mijn vrouw en twee dochtertjes, Margaux en Magdelaine, langs de vele fietsroutes die Knokke telt. Enkel de windrichting bepaalt die dag waarheen we fietsen.