Prestigeproject van 100 miljoen euro

100 miljoen euro: zoveel kost een prestigieus nieuw bouwproject op de hoek van de Zeedijk en het chique Albertplein in Knokke-Zoute. De Oostende bouwgroep Versluys, die gisteren met Marc Coucke in zee ging, plant een flatgebouw waar nu Carlton Residence staat. De provincie keurt vandaag de bouwvergunning goed, waartegen wel in beroep was gegaan.

JONATHAN VAN RENTERGHEM

One Carlton - zo heet het project - moet een totaal nieuw uitzicht geven aan Albertplein, beter bekend als Place m'as-tu vu. Het gebouw op de hoek met de Zeedijk zal zo'n 13 verdiepingen tellen: zes bouwlagen hoger dan de omliggende gebouwen. Het moet als het ware een kasteeltoren worden, waardoor het massieve uitzicht van de Atlantikwall aan de kust gebroken wordt en die de skyline zal bepalen. One Carlton is bedoeld om in te wonen, maar op de gelijkvloerse verdieping komt er plaats voor een horecazaak. De gemeente Knokke-Heist is grote voorstander van het project. "Het wordt iets heel moois", zegt burgemeester Leopold Lippens (Gbl.). "Het zal een totaal nieuw uitzicht aan het plein geven. De provincie zal nu toestemming geven. De bouwvergunning is geldig voor twee jaar (wat wil zeggen dat Versluys binnen de twee jaar moet beginnen met de bouw, red.)."

Parking onder plein

Bouwpromotor Bart Versluys zelf wil nog niet veel kwijt over het prestigepand, behalve dat dit 'het meest prestigieuze en beeldbepalende project aan de kust' wordt. "Pas binnen twee maanden zullen we verder communiceren", zegt Versluys. "Er moeten eerst nog enkele complexe zaken geregeld worden." Dat zit zo: tegen de bouwvergunning heeft een van de mede-eigenaars beroep aangetekend. Niet tegen de bouwplannen voor One Carlton op zich, maar wel tegen de erfdienstbaarheid of de last die de gemeente Knokke-Heist bij de verleende vergunning oplegde. De gemeente plant immers ook een parking onder het Albertplein en wil doorgang tot die ondergrondse garage via grond van het bouwproject.

De provincie behandelt vandaag het beroep tegen de bouwvergunning die door Knokke-Heist is afgeleverd. "Donderdag (vandaag, red.) neemt de deputatie een beslissing", zegt gedeputeerde Carl Vereecke (Open Vld). "Er zijn drie partijen betrokken: de bouwpromotor, een mede-eigenaar en de gemeente. We zullen alle drie de partijen gelijk geven. De bouwvergunning wordt goedgekeurd, maar de opgelegde last - over de doorgang naar de garages - wordt geschrapt. De last zal dan wellicht burgerlijk geregeld worden tussen de drie partijen."

Carlton Residence werd nooit beschermd en mag dus afgebroken worden. Wel heeft het een rijke geschiedenis als beeldbepalend gebouw op de hoek van het Albertplein en de Zeedijk in Knokke-Zoute. Het werd in 1925 gebouwd in Normandische stijl, maar het huidige pand is het resultaat van heel wat verbouwingen en uitbreidingen tot in de jaren 60. Oorspronkelijk was het volledige complex een hotel met 120 kamers. In 1934 werd het hotel nog uitgebreid met een aanpalend gebouw op het Albertplein. Later werd dit afgesplitst en was er alleen nog een hotel met 18 kamers in het laatste gebouwde gedeelte op het Albertplein. De rest van het complex werd omgevormd tot Carlton Residence, met appartementen. Het hotel met brasserie bleef bestaan tot 2010. Daarna werd dit hotelgedeelte afgebroken om plaats te maken voor een nieuw flatgebouw. (JVRB)

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-knokke-heist/prestigeproject-van-100-miljoen-euro-a2215009/