Valora onder sloophamer

Met veel geraas begon gisteren de sloop van de oude veevoederfabriek Valora in de Waterstraat. De oude toren maakt plaats voor een nieuwe woontoren die dezelfde contouren zal volgen.

“Tegen half december moeten de sloopwerken afgerond zijn”, zegt Ludwig Pillen, een van de gewezen zaakvoerders van veevoederbedrijf Valora. “Op de site zal een nieuw flatgebouw verrijzen.”

De sloopwerken lokken veel bekijks. De oude voedertoren is dan ook een baken aan de Ingelmunsterse skyline.

“Het gebouw zoals het er tot voor kort stond, werd in fases gerealiseerd”, weet Pillen. “Na de oorlog werd met de bouw gestart. In 1956 volgde een eerste uitbreiding in de jaren tachtig tot in 2000.” In dat jaar werden mede door de dioxinecrisis de normen strenger, wat nefast was voor de productie in Ingelmunster. Uiteindelijk werd er in 2007 een punt achter gezet. Het merk Valora werd overgenomen door de groep Dumoulin uit Kortrijk en bestaat nog altijd.

Velen waren geïnteresseerd in de oude voederfabriek, evenveel plannen werden gesmeed. “We hoopten eerst lofts in het gebouw onder te brengen, maar de constructie liet het niet toe”, zegt Pillen. Uiteindelijk besloot een projectontwikkelaar een nieuwbouw op te trekken.

Architectenbureau EL Architects uit Kortrijk tekende de plannen. De nieuwbouw zal de contouren van de fabriek volgen. “Emotioneel worden we niet van de sloop”, verzekert Pillen. “In het begin misschien wel, maar we zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak komt.”