Valoratoren gaat tegen de vlakte en ruimt plaats voor modern flatgebouw

Het bekendste stadsgezicht van Ingelmunster - de voormalige veevoederfabriek Valora - wordt na de zomer gesloopt om plaats te maken voor een modern flatgebouw, in dezelfde vorm weliswaar. Met 44 flats in een gebouw van elf verdiepingen gaat het om het grootste woonproject ooit voor Ingelmunster.

De leegstaande Valorafabriek is een gekend stadszicht en een van de laatste symbolen van het industrieel verleden van de gemeente, maar binnenkort ruimt het plaats voor een modern flatgebouw. Projectontwikkelaar De Zilvertorens uit Kortrijk en architectenbureau EL Architects slaan de handen in elkaar voor het ambitieuze woonproject. "Aanvankelijk wilden we de bestaande veevoedersilo met loods verbouwen, maar de beperkte hoogte van de vloerplaten en de te lage plafonds laten een goede renovatie niet toe", licht architect Luc Declercq toe. "Daarom gaan we een nieuwbouw realiseren in dezelfde vorm van de bestaande toren. We gaan van een betonnen geraamte met cement naar een betonnen geraamte vol glas. Het volume verwijst naar de bestaande toestand: vanaf de voorgevel gezien een linkerdeel dat uit zeven verdiepingen bestaat, dan de toren met elf bouwlagen en een rechterdeel van zes bouwlagen."

Meerwaarde

Het resultaat is een modern flatgebouw met zo'n 44 appartementen. Aansluitend komt er een parkeergebouw met 48 plaatsen. Verder komen er dan buiten nog eens zestien parkeerplaatsen.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Kind (De Brug) vindt het project een meerwaarde voor de gemeente. "Het draagt bij tot het imago van Ingelmunster", vindt hij. "We zien het als de start van de opwaardering van de kanaalzone. Het is belangrijk dat het in zijn nieuwe vorm nog verwijst naar wat er vroeger was. Dat de naam nergens meer te zien zal zijn, is op zich niet erg. Het gaat om het uitzicht en de contouren zullen dezelfde zijn."

De werken starten na de zomer, wanneer ook de afbraak van de bestaande en de bouw van een nieuwe, hoge centrumbrug begint. Het einde van beide projecten is gepland voor 2017. (VDI)

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ingelmunster/valoratoren-gaat-tegen-de-vlakte-en-ruimt-plaats-voor-modern-flatgebouw-a2209694/